~ Oog voor Natuur ~

Wisenten in het Kraansvlak

Europese Bison of Wisent ( Bison bonasus)  “drie keer scheepsrecht”

 

VERSPREIDING

Dit grootste landzoogdier van Europa kwam oorspronkelijk in bijna heel Europa voor, maar telt  momenteel nog maar 32 in het wild levende populaties, waarvan de grootste in het grensgebied van Polen en Wit-Rusland  en kleinere populaties in Lithouen, de Ukraine en Rusland.

Verder zijn er nog rondzwervende individuen in oostelijk Slowakije en enkele kleine groepjes in de Roemeense Karpaten.

2 ONDERSOORTEN

In het begin van de 19de eeuw waren er 2 duidelijke ondersoorten; de laagland bison in het Bialowieza Bos en de berg-of Kaukasische bison(B.bonasus caucasicus) in de Kaukasus.

Van deze ondersoort was in 1904 nog slechts één mannetje over dat overleefde in een Duitse dierentuin.

Dit exemplaar werd gekruist  met een vrouwtje laagland bison en de nakomelingen hiervan-de Laagland-Caucasische bison- worden gescheiden gehouden van de pure  laagland-vorm.

LEEFGEBIED

Wisenten, zoals de Europese bisons in Nederland genoemd worden, kwamen- en komen weer opnieuw voor in de gematigde  loof-en gemengde bossen in Europa.

De Kaukasische bison bewoonde ook bergweiden op de noord-westelijke hellingen in de Kaukasus.

AANTALLEN

Vanaf de 10de eeuw begon het leefgebied  door invloed van de mens, af te nemen en in de 19de eeuw waren nog slechts 2 geïsoleerde populaties over; één in de oerbossen Bialowieza en één in de Kaukasus.De laatste in het wild levende bison stierf uit in 1919 in Bialowieza en in 1927 in de Kaukasus.

Alleen in dierentuinen bleef de soort voortbestaan en in enkele kleine- door een hek omgeven gebiedjes in Polen, Zweden en Duitsland.

Alle huidige bisons in het wild stammen af van slechts 12 individuen.

De grootste vrij-levende populatie  van 569 exemplaren kwam in 1995 in Bialowieza in Oost-Polen voor. De Kaukasus herbergd momenteel  6 verschillende populaties van  pure Europese bisons en verder nog een kudde van ongeveer 900 emplaren die ontstonden uit een kruising tussen  de Europese -en de  Amerikaanse bison.

In 1995 bestond de wereldpopulatie uit ongeveer 3000 dieren, waarvan 60% in het wild en 40% in  afgesloten gebieden.

NEDERLAND.

Sinds 24 april 2007 is er weer een kleine groep-uit Polen afkomstige groep- in Nederland aanwezig.

Deze Wisenten leven in een afgesloten 300 ha groot duingebied-het Kraansvlak- tussen Zandvoort en Bloemendaal.

Tot 2017 loopt hier een pilot, waarbij wetenschappelijk onderzoek en veldstudies worden verricht  naar de ecologische effecten   van de bison als grote grazer op het duingebied en vice versa.

Tot nog toe  zijn de ervaringen redelijk positief ; er worden jaarlijk kalveren geboren  en de kudde bestaat momenteel uit 16 individuenen.

Toch  overleven  in dit gebied  niet alle kalveren en daar wordt verder onderzoek naar gedaan.

In  november 2012 werd het gebied voor het eerst opengesteld voor het publiek en kan men langs een door paaltjes gemarkeerde route , vrij  het woongebied van deze imposante dieren betreden.

Op de openingsdag was ik in gezelschap een groepje vrienden dan ook als eerste in  dit ook landschappelijk zeer fraaie gebied, natuurlijk in de hoop de bisons waar te nemen.

Na ongeveer 3 kwartier lopen ontdekten wij op enkele honderden meters afstand een groep van 12/14 dieren tegen een vergelegen duinhelling.

Nog geen week later was ik, in gezelschap van weer enkele anderen weer terug en weer vonden wij de dieren ongeveer in hetzelfde gebied en ook weer hetzelfde aantal.

Vooral de grote stier maakte veel indruk Zij kunnen maximaal 1000kg zwaar, 3.50m lang en 200cm hoog worden

Vandaag  –20 februari-besloot ik. nogmaals naar het Kraansvlak te gaan om  te proberen enkele vrienden de Wisenten. de laten zien.

Dat kan natuurlijk zomaar mislukken  omdat er tientallen duintoppen en stukken dennenbos zijn, waar bezoekers niet mogen komen en waarin of waarachter de hele kudde zich makkelijk kan verschuilen.

We waren dan ook zeer verrast om na nog geen 10 minuten lopen  werkelijk oog in oog te staan met bijna de volledige kudde, die ons de verdere doorgang versperde.

Vanaf zeer korte afstand tot ongeveer  15 meter waren wij langdurig in staat de groep te observeren, waarbij uiteindelijk bijna de hele groep ging liggen, zich niets aantrekkend van onze aanwezigheid.

De fotografen Fred van Olphen en  Don van der Vaart, maakten vele beelden, waarvan enkele in dit bericht zijn bijgevoegd.

Wil je ook eens mee naar dit gebied.

Gewoon even contact opnemen en dan spreken we af.

Na “drie keer scheepsrecht” zal het een vierde keer ook wel lukken

En inderdaad: Vandaag-21 februari– was het de vierde keer en ook ditmaal vonden we  na ongeveer een half uur lopen  de kudde, op enkele honderden meters afstand  fraai in het landschap.

_84T5814

foto: Don van der Vaart

Vanaf begin maart wordt het gebied weer tijdens de voor het publiek afgesloten, maar afgezien van onze aanwezigheid , was er van enig ander publiek geen sprake.

Wie dus nog wil moet snel zijn en anders waarschijnlijk in juli weer nieuwe kansen.

Literatuur:  Handbook of the Mammals of the World. Vol.2:  Hoofed Mammals.

The  Atlas of European Mammals – Poyser  Natural History-Societas Europea

Mammalogica  .Bison bonasus .

3 Reacties

 1. Pingback: Wisenten in het Kraansvlak | Peter Zwitser

 2. Magda Vodde

  Gelukkig loopt het niet storm. Laten we er niet al te veel ruchtbaarheid aan geven. Waarover men niet spreken kan…

  22/02/2013 om 10:30 pm

 3. Johne358

  Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. Ill make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely return. eekegdabdakd

  25/09/2014 om 2:00 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s