~ Oog voor Natuur ~

Roerdomp en IJsvogel weer terug !

Roerdomp en IJsvogel  in NHD

De laatste 10 jaar waren de Roerdomp en de IJsvogel normale wintersoorten in het Castricumse Infiltratiegebied  en dan vooral rond de observatiehut “Het Boetje van Kees” aan de zuidkant van het Hoefijzermeer.

Jarenlang was deze hut misschien wel de beste plek in Nederland om vooral Roerdompen te fotograferen.

Gedurende de vele milde winters overwinterden soms tot wel 10 roerdompen in dit gebied en waarnemingen vanuit de hut van 2/3 roerdompen op hetzelfde moment, kwamen regelmatig voor.

Vele tientallen fotografen wisten deze plek in de winter te vinden en het kwam herhaaldelijk voor, dat er nauwelijks plaats was voor de vele lange lenzen  en statieven.

Zelf was ik in die jaren bijna dagelijks in de hut te vinden, vaak uren geduldig wachtend tot de Roerdomp uit het riet zou komen, of dat de IJsvogel op de door ons geplaatste takken  zou gaan zitten..

Aan mijn eerste ijsvogelfoto  op deze plek was ongeveer 50 uur geduldig wachten vooraf gegaan,  waarbij ik dus tientallen malen zonder resultaat  weer ben vertrokken.

Toen de IJsvogels in onze duinen gingen broeden-ik had daar met toestemming van het PWN een schuiltent en later een takkenscherm mogen plaatsen- namen ze in de winter bij het Boetje ook toe en konden daar met bijna 100% zekerheid iedere dag worden gezien.

Hetzelfde gold voor de Roerdomp, die regelmatig uit de rietkraak kwam en in het ondiepe water voor-en naast de hut ging staan vissen.

Aan dit  alles kwam een einde na de  strenge winters met langdurig ijs en sneeuw in 2010 en 2011.

De IJsvogels werden in Nederland gedecimeerd  en ook de wat beter aangepaste Roerdompen kregen rake klappen.

Als in de winter uitsluitend viseter, overleefd de IJsvogel  periodes met langdurig bevroren wateren bijna niet. De Roerdomp kan nog, indien aanwezig, heel goed met muizen en zelfs mollen zijn maag vullen.

Ook deze winter dreigde het met het Hoefijzermeer niets te worden en ditmaal niet door langdurige ijsvorming, maar omdat het meer helemaal op de schop ging en  enkele maanden bijna droog kwam te staan.

De kanten werden geschoond van modder en ander vuil en de randen werden  vogel-en visvriendelijker gemaakt. De laatste weken waren deze werkzaamheden echter beëindigd  en staat het water weer zoals vanouds tot aan de randen

Vandaag-15 februari- was ik weer eens wat langer in de hut en direct was het raak.

Een fraaie Roerdomp kwam aanvliegen en verdween in de rietkraag rechts van de hut. Het was weer als vanouds.

De schutkleur van deze bijzondere reiger is zo fenominaal dat, staande in het riet , een Roerdomp eigenlijk niet te zien is. Zelfs aan de rand van het riet is deze vogels nauwelijks van een bos rietstengels te onderscheiden.

Denk dus niet dat een bezoek van enkele minuten aan de hut voldoende is om even een Roerdomp te zien.

Ga eens een uurtje zitten en blijf voortdurend in en langs de rietkraag kijken, daarbij vooral lettend op een plotseling bewegend bosje riet. Is dat het geval, dan is de Roerdomp gevonden, maar zodra de beweging weer ophoudt  is de Roerdop weer  een gewoon bosje riet.

De foto’s bij deze tekst maakte ik vanuit het “Boetje”.

Bij één de IJsvogels heb ik de vrijheid genomen 4 losse beelden samen te voegen

Succes in de hut!.

roerdomp 29-12-2006-vki

foto:peter zwitser

DSC_3196 IJSVOGELwordpress

foto:peter zwitser

Eén reactie

  1. Pingback: Terug van weggeweest ! Roerdomp en IJsvogel « Peter Zwitser

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s