~ Oog voor Natuur ~

Blue hole

“Blue Hole”

De foto op deze pagina is een zogenaamd ‘Blue Hole‘,  een verschijnsel dat vaak in de enorme ijsbergen rond Antarctica wordt waargenomen. Alle gletsjerijs  waar dan ook ter wereld , is vaak over grote delen blauw van kleur , speciaal in de harde-  en dieper gelegen ijslagen vanaf ongeveer een meter  onder het oppervlak.

Deze blauwkleuring is nooit te zien bovenop de gletsjers waar jong ijs ligt,  dat recent uit vers gevallen sneeuw is ontstaan. Slechts in de diepere, veel oudere ijslagen zijn door de grote druk van bovenaf de meeste luchtbellen uit het ijs geperst.

Juist in dit  zeer harde en oude ijs zonder lucht, wordt bijna alle rood en geel uit het DSC_016 wordpress licht gefilterd en verstrooid, waarbij alleen het blauwe deel van het spectrum wordt teruggekaatst. Aan de oppervlakte van het ijs gebeurt dit nog niet, maar vanaf ongeveer een meter diepte neemt de absorptie van rood en geel sterk toe en wordt het blauw vele malen versterkt en door de harde ijskristallen teruggekaatst.

Hoe dieper in het ijs, hoe intenser en dieper de kleur wordt, wat ook op de foto goed zichtbaar is. Door deze kleur is gletsjerijs altijd van zeeijs te onderscheiden, omdat zeeijs deze blauwkleuring nooit heeft.

Gletsjerijs ontstaat dan ook altijd op het land en is afkomstig van gevallen sneeuw. Zeeijs is niets anders dan bevroren zeewater en heeft na weer te zijn gesmolten, geen enkele invloed op de stand van de zeespiegel.  Het smelten van het noordpoolijs  is dan ook voor de stand van de zeespiegel van geen belang.

Smeltende gletsjers hebben die invloed echter wel, omdat eens op het land gevallen sneeuw (en dus zoet wate) is. Het komt  uiteindelijk in de zee terecht  met zeespiegelstijging tot gevolg.

Smeltend zeeijs heeft wel grote nadelen voor de positie van de IJsbeer , omdat dit  zeeijs zijn voornaamste leefomgeving  is , van waar hij zijn voedsel,  dat hoofdzakelijk bestaat uit zeehonden,  moet bemachtigen.

Ook heeft het verdwijnen van zeeijs invloed op de gemiddelde temperatuur op aarde omdat een ijsvrije zee warmte absobeert, terwijl het ijs de zonnewarmte terugkaatst

Het blauwe ijs van ijsbergen, dat vaak pas na afsmelting van de buitenste ijslagen zichtbaar wordt, is vaak duizenden tot tienduizenden jaren oud.

De witte- en blauwe wereld van Antarctica  is  het meest indrukwekkende   landschap wat ik ooit heb mogen zien.

Ik hoop er dan ook weer terug te komen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s