~ Oog voor Natuur ~

Biografie

peter 01

1943, Beverwijk

Al vanaf mijn vroege jeugd stamt  de grote belangstelling voor alles wat leeft en voor de natuur in het algemeen.  Eerst was het mijn vader ,die mij op grote vogels met lange en gebogen snavels in de duinen  wees -wulpen leerde ik later-  en die mij ook leerde luisteren naar de zang van de nachtegaal. Dit luisteren naar de zang van vogels heb ik me vanaf die tijd eigen gemaakt en later,  vanaf  mijn 16e jaar  geperfectioneerd  tijdens vele jaren van broedvogelinventarisatie in het Noord-Hollands Duinreservaat  voor het duinwaterbedrijf  PWN.

Mijn motto is dan ook: “Wie de geluiden kent, kent de vogels”

Het was het begin van een  jarenlange fanatieke   periode van vogels  waarnemen en soorten jagen.

Thuis hield ik verder hagedissen, padden, kikkers, salamanders en ringslangen en de laatsten gingen zelfs later per trein mee naar school.
Overal stonden terraria .  De zandhagedissen legden hun eieren, die vervolgens uitkwamen in de schuur.  Ook tijdens mijn latere onderwijsloopbaan zijn de terraria nooit uit de klas verdwenen.
Vanaf mijn 11de jaar begon ik actief naar vogels te kijken en rond die leeftijd zag ik mijn eerste Pestvogels en IJsvogels.  Dat was dus in 1954.
Met de fiets erop uit vanuit mijn woonplaats Beverwijk, verkende ik de wijde omgeving tot de Kennemerduinen bij Zandvoord en de Hondsbossche Zeewering bij Camperduin.

Een natuurliefhebber in hart en nieren was geboren.

In 1959 werd de Vogelwergroep Castricum opgericht  en vanaf de eerste dag was ik het jongste lid
In 1969, tijdens een verblijf van een half jaar op de Shetlands, waar ik in dienst van de RSPB(vogelbescherming) Sneeuwuilen bestudeerde, begon ik te fotograferen. De eerste 30 jaar alleen maar dia’s en vanaf 2000 digitaal.
Van deze digitale periode zijn beelden te zien op deze website onder: My Pbase Pictures.

Zij tonen u de schoonheid  en variatie in landschappen en diersoorten, wereldwijd, van Pool tot Pool. Halverwege de  jaren ’70 begonnen mijn vrouw  en ik reizen te maken naar Alaska, Hawaii en Suriname en eveneens in die tijd, de eerste van een reeks reizen naar Oost-Afrika en later ook Zuid -Afrika, Botswana en Gambia in West-Afrika.
Verder bezochten we jaarlijks boeiende natuurgebieden in Europa zoals de Spaanse Pyreneeén, De Lofoten en Lapland, Schotland en vele malen de Shetlands, mijn “tweede thuis”.

Jan P. Strijbos 

De laaste 10 jaar was ik zelf in de gelegenheid meerdere malen naar Spitsbergen af te reizen,  daartoe  geïnspireerd door het boek -“Svalbard – Zwerftocht langs de koele stranden van Spitsbergen “, van mijn oude-en langdurige vriend Jan.P.Strijbos, die mij dit boek op 21 november 1964  kado gaf. Toen wist ik waar ik naar toe wilde en het heeft tot 2006 moeten duren, voor ik mijn eerste  bezoek  bracht aan ” Het land van de Witte Beer”. In 2008 en 2010 kon ik hier nogmaals naar toe  , de laatste keer met de tweemastschoener  Noorderlicht en in gezelschap van mijn vrouw Margreet.
Schrijver, natuurfilmer en fotograaf   Jan.P .Strijbos  leerde ik op 10-jarige leeftijd kennen  tijdens één van zijn lezingen over lapland.
Deze ontmoeting resulteerde in een dertigjarige vriendschap tot aan  zijn  dood op 10 mei 1983, in welke periode wij samen en in gezelschap van anderen , vele excursies maakten. Hij was  voor mij reeds op jonge leeftijd, naast leermeester, een inspirator die mijn grote belangstelling  voor de Poolstreken wist op te wekken . Ook zijn fotografie-en filmkunst   heeft ertoe bijgedragen , dat ik mijzelf ook op dit pad heb begeven.

Reiziger
Reislustig  als ik ben, kreeg ik de gelegenheid om het verre Kamchatka, Baja California en Mexico  te bezoeken, met als absoluut hoogtepunt in 2011  een bezoek aan Antarctica en de  Falklands . Deze bestemming stond al tientallen jaren op mijn verlanglijst en die wens ging dus uiteindelijk in vervulling. Voor mij een ervaring die niet van deze wereld is. Aangezien ik alle eerder genoemde bestemmingen, met uitzondering van Kamchatka en Antarctica  minimaal 2 keer heb bezocht, staat me dus nog wat te doen.
In de periodes tussen het reizen door neem ik graag mensen mee op korte dagexcursies in Nederland, tot meerdaagse excrsies naar het buitenland, zoals de Shetlands, Kraanvogels in Duitsland  en uilen en beren in Finland enz.
Verder was ik begeleider van natuurreizen naar Suriname, Botswana en Shetland.

Veldornitholoog
Naast reizen  is de veldornithologie mijn grote passie evenals het waarnemen van walvissen,  en andere zoogdieren zoals beren en wolven.

Op deze site zijn op de pagina fotografie vele afbeeldingen  van deze dieren te vinden, zoals hier of daar.

Na mijn verblijf op Shetland in 1969, heb ik een grote belangstelling voor met name de zeevogels ontwikkeld.  Al zeker 40 jaar ben ik in het najaar en dan vooral tijdens storm aan de kust te vinden, om de zeevogeltrek waar te nemen. Urenlang de golven afspeurend tot die ene Albatros toch langskomt, afkomstig uit die verre zuidelijke Oceaan. Dan wordt het tijd om opnieuw af te reizen naar die wonderschone wereld  van golven , sneeuw en ijs.

Zin om een mee te gaan!?
Neem contact met me op.

Hou de site in de gaten of klik rechtsonder op de knop Volg’. Mijn updates komen dan automatisch in uw mailbox.

Dank voor uw bezoek aan deze site. Misschien tot in het veld!

Peter Zwitser

AUERHAAN 13 MEI 2005 pbsase

foto:peter zwitser